© Rootsville.eu

Jay Walter & The Rectifiers (US)
tiltle: Rectification!
music: Chicago Blues
release date: 2020
label: Independent
info artist: Jay Walter & The Rectifiers

© Rootsville 2020


Ja, dit is echte blues gebaseerd op The Chicago Bluessounf en andere bluesinvloeden die bestaan. Jay Walter en The Rectifiers uit Minnesota, brengen de echte blues zoals wij die graag horen en met veel variatie. Jay is een natuurtalent en zeer expressief op de mondharmonica. Hij schreef alle songteksten en schreef mee aan alle muziek met uitzondering van het ene covernummer.
De muziek druipt van authenticiteit zonder als copycats te klinken. Ze putten uit de bron van de bluesgrootheden die hen voorgingen, terwijl ze de muziek levendig en fris laten klinken. “Rectifier Man” denkt na over het gebruik van vintage apparatuur, bluesmannen van weleer terwijl ze werkten in een liefdesgevoel. Het Chicago-gevoel is onmiddellijk aanwezig.

De gemakkelijke rollende blues van "Hitchin’ 94 "mijmert over liften op de I-94. "The Legend" schetst een beeld van een ietwat valse muziek "ster" met behulp van een super aanstekelijke gitaarriff. Jay laat zich gaan op de mondharmonica op het vrolijke ‘Mean Hearted Woman’. De band scherpt hun aanpak een beetje aan op de gespierde Chicago Blues van “You Saw Me See You”.
De slow blues van “Lies and Secrets” is een goede afwisseling. Meer vrolijke bluesgeluiden krijgen we op 'Early Saturday Morning (Worky’s Song)'. Het stevige baspatroon van John Schroder ondersteunt de Chicago-groove van "Sweet Lovely". De hep cat jive van “Con Man” wordt nog verleidelijker door de toevoeging van boogie-woogie piano en een rockabilly-achtige gitaar.
De enige cover is er eentje van Jimmy Reed, met name "Gonna Find My Baby" en blijft trouw aan de stijl van de meester. Het doek valt met het swingende instrumentale 'On The Beam' dat Jay's mondharmonica-vaardigheden laat schitteren.

Jay's stem heeft de juiste blueshouding om deze deuntjes authenticiteit te geven. Dat wordt doorgevoerd in zijn stoere harpkunsten en zijn zorgvuldig geselecteerde lichting van eersteklas muzikanten uit de Twin Cities blues scene. Als je hunkert naar fris klinkende blues die je te danken hebt aan de grootmeesters, dan kan je hier alvast terecht.

tracks:

01. Rectifier Man
02. Hitchin' 94
03. The Legend
04. Mean Hearted Woman
05. You Saw Me See You
06. Lies And Secrets
07. Early Saturday Morning (Worky's Song)
08. Sweet Lovely
09. Con Man
10. Gonna Find My Baby
11. On The Beam